31 C
Indonesia
Friday, August 14, 2020
Bk8 Taruhan Bola Online Terpercaya Dan Resmi Di Indonesia, Malaysia, Thailand Dan Vietnam
Home Detik News Nasihat Datuk Lee Chong Wei

Nasihat Datuk Lee Chong Wei

KUALA LUMPUR: Ketua kontinjen negara ke Sukan Olimpik 2020, Datuk Lee Chong Wei meminta semua atlet negara kekal tenang dan bersedia tanpa memperdulikan kemelut yang melanda berikutan wabak COVID-19 hingga menukarkan keputusan dibuat bagi terus menganjurkan Olimpik Tokyo 2020.

Chong Wei turut meminta semua atlet terutama yang sudah layak supaya jangan mengalah dan kekal cergas bagi menghadapi sebarang kemungkinan apa yang berlaku dalam tempoh terdekat ini.

“Pada masa ini, kita perlu berada di rumah. Buat senaman, duduk di rumah dan pastikan tahap kesihatan serta keselamatan… itu yang paling penting,” katanya kepada BH Sukan.

Beliau bagaimanapun sedia menunggu keputusan yang bakal diambil Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) selepas badan induk berkenaan menyatakan penangguhan temasya di Tokyo itu sebagai antara pilihan mereka akibat pandemik COVID-19.

Semalam, IOC menyatakan penangguhan Olimpik 2020 adalah antara pilihan yang perlu dipertimbangkan akibat wabak berkenaan tetapi pembatalan temasya di Tokyo itu sama sekali tiada dalam agenda mereka.

Malah atas kebimbangan, Jawatankuasa Olimpik Kanada selepas itu mengumumkan negara itu tidak akan menghantar atlet ke Tokyo manakala Jawatankuasa Olimpik Australia sudah memberitahu atlet untuk bersedia menghadapi saingan Tokyo pada 2021.

Pengumuman Kanada dan Australia itu dibuat selepas IOC menyatakan kesediaan mereka sama ada untuk membuat penangguhan atau sebaliknya terhadap Tokyo 2020 dalam tempoh empat minggu akan datang.

“Sekarang ini, saya rasa belum muktamad lagi, belum ada pengumuman,” kata Chong Wei yang turut menunggu maklumbalas dan perkembangan lanjut daripada IOC dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM).

“Untuk Olimpik, kita lihat apakah yang akan diumumkan dan juga keputusan oleh IOC, Jepun dan juga MOM nanti.

“Di media sosial, Jepun sudah mengeluarkan berita yang mereka akan membincangkan perkara ini. Kanada dan Australia juga sudah membuat keputusan mereka.

“Jadi ia sesuatu yang besar (yang harus dipertimbangkan) untuk Olimpik di Jepun. Apapun, kita akan tunggu.”

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Liverpool Sukses Mendatangkan Bek Asal Yunani Kostas Tsimikas

DetikBolaAsia.com - Liverpool akhirnya sukses mendatangkan bek asal Yunani yang bermain untuk Olympiakos bernama Kostas Tsimikas. Kepastian tersebut diumumkan langsung oleh...

Premier League Sepakat Kembali Batasi 3 Pergantian Pemain

DetikBolaAsia.com - Klub-klub Premier League sepakat kembali membatasi jumlah pergantian pemain sebanyak tiga slot saja untuk kompetisi musim 2020/2021. Musim baru Liga Inggris rencananya digulirkan mulai...

Joe Bryan Bawa Fulham Kembali Ke Liga Inggris

DetikBolaAsia.com - Joe Bryan sukses membawa Fulham kembali promosi ke Premier League alias Liga Inggris setelah satu tahun terdampar di Divisi Championship (divisi dua Inggris), berkat kemenangan 2-1 atas Brentford dalam...

DJ Joana Mengenakan Pakaian Ketat Gym Sambil Menduduki Sebuah Bola Fitnes Yang Besar

DetikBolaAsia - DJ Joana. Wanita bernama lengkap Putri Joanita ini merupakan adik dari seorang DJ ternama di Indonesia, yakni DJ Maharanie.