31 C
Indonesia
Friday, August 14, 2020
Bk8 Taruhan Bola Online Terpercaya Dan Resmi Di Indonesia, Malaysia, Thailand Dan Vietnam
Home Detik News Malaysia 71 lagi positif Covid-19, kakitangan KKM antara 2 korban baru

Malaysia 71 lagi positif Covid-19, kakitangan KKM antara 2 korban baru

Malaysia Malaysia mencatatkan 71 kes jangkitan Covid-19 baru, menjadikan jumlah kumulatif kes dilaporkan sebanyak 5,603.

Dalam sidang media hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah turut memaklumkan sebanyak 90 lagi pesakit pulih, menjadikan jumlah keseluruhan yang pulih ialah 3,542 atau 63.2 peratus.

Ini bermakna kes aktif Covid-19 di negara ini ialah sebanyak 1,966 kes. Daripada 71 kes baru yang dilaporkan, 19 merupakan kes import dan 52 merupakan jangkitan tempatan.

Setakat ini, 42 pesakit dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 21 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan.

Sementara itu, dua kematian baru hari ini turut dilaporkan, termasuk melibatkan seorang kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ini menjadikan jumlah keseluruhan korban akibat wabak itu di Malaysia ialah sebanyak 95.

Berikut merupakan latar belakang kematian terbaru:

  • Kes kematian ke-94 (kes ke-3871) merupakan wanita warganegara Malaysia berumur 32 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit darah tinggi. Beliau merupakan anggota perubatan KKM dan mempunyai sejarah kontak rapat dengan kes positif Covid-19 iaitu kes ke-3662 (yang berkaitan dengan kluster hospital pakar Muar, Johor). Beliau telah dirawat di Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom, Johor pada 6 April 2020 dan disahkan meninggal dunia pada 23 April 2020 jam 12.36 tengah malam. Ini merupakan kematian ketiga di kalangan anggota kesihatan KKM.
  • Kes kematian ke-95 (kes ke-4129) merupakan lelaki warganegara Malaysia berumur 67 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit kencing manis, darah tinggi, penyakit jantung dan penyakit buah pinggang. Beliau mempunyai sejarah kontak rapat dengan kes positif COVID-19 iaitu kes ke-1575 (yang berkaitan dengan kluster PUI Bali). Beliau telah dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Pahang pada 8 April 2020 dan disahkan meninggal dunia pada 22 April 2020 jam 11.48 malam.
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Liverpool Sukses Mendatangkan Bek Asal Yunani Kostas Tsimikas

DetikBolaAsia.com - Liverpool akhirnya sukses mendatangkan bek asal Yunani yang bermain untuk Olympiakos bernama Kostas Tsimikas. Kepastian tersebut diumumkan langsung oleh...

Premier League Sepakat Kembali Batasi 3 Pergantian Pemain

DetikBolaAsia.com - Klub-klub Premier League sepakat kembali membatasi jumlah pergantian pemain sebanyak tiga slot saja untuk kompetisi musim 2020/2021. Musim baru Liga Inggris rencananya digulirkan mulai...

Joe Bryan Bawa Fulham Kembali Ke Liga Inggris

DetikBolaAsia.com - Joe Bryan sukses membawa Fulham kembali promosi ke Premier League alias Liga Inggris setelah satu tahun terdampar di Divisi Championship (divisi dua Inggris), berkat kemenangan 2-1 atas Brentford dalam...

DJ Joana Mengenakan Pakaian Ketat Gym Sambil Menduduki Sebuah Bola Fitnes Yang Besar

DetikBolaAsia - DJ Joana. Wanita bernama lengkap Putri Joanita ini merupakan adik dari seorang DJ ternama di Indonesia, yakni DJ Maharanie.