31 C
Indonesia
Sunday, August 9, 2020
Bk8 Taruhan Bola Online Terpercaya Dan Resmi Di Indonesia, Malaysia, Thailand Dan Vietnam
Home Detik News KWSP Malaysia: Caruman wajib April dilanjutkan lagi ke 30 April

KWSP Malaysia: Caruman wajib April dilanjutkan lagi ke 30 April

Malaysia – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melanjutkan tarikh membuat bayaran caruman wajib untuk gaji bulan Mac (caruman April 2020) dari 24 April ke 30 April.

Ketua Pegawai KWSP, Alizakri Alias berkata kelonggaran ini diambil berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan mengambil kira kesan terhadap perniagaan di Malaysia.

“Lazimnya, majikan diwajibkan membuat bayaran caruman KWSP sebelum atau pada 15 haribulan setiap bulan tetapi KWSP mengumumkan tarikh bayaran untuk bulan April ini dilanjutkan ke 24 haribulan.

“Lembaga KWSP telah sebulat suara bersetuju untuk melanjutkan lagi tarikh bayaran caruman sehingga akhir bulan ini selepas menerima maklum balas dan permintaan yang tinggi dari pihak majikan,” jelasnya.

Semalam, KWSP melanjutkan tarikh membuat bayaran caruman wajib untuk gaji bulan Mac (caruman April 2020) dari 15 April kepada 24 April 2020.

KWSP turut berkata majikan boleh membuat bayaran caruman tersebut melalui laman sesawang KWSP iaitu i-Akuan dalam portal i-Akaun (majikan), perbankan internet ataupun di kaunter bank yang dilantik,” kata KWSP.

Pelanjutan tarikh bayaran caruman wajib adalah sebahagian daripada pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dalam Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin ekoran penularan wabak Covid-19 yang mengakibatkan negara dikenakan PKP.

PKP fasa kedua yang mula dilaksanakan mulai 1 April hingga 14 April, tetapi dilanjutkan sehingga 28 April.

Pada Jumaat lalu, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan PKP akan dilanjutkan selama dua minggu lagi, bermula 15 April ini hingga 28 April.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Joe Bryan Bawa Fulham Kembali Ke Liga Inggris

DetikBolaAsia.com - Joe Bryan sukses membawa Fulham kembali promosi ke Premier League alias Liga Inggris setelah satu tahun terdampar di Divisi Championship (divisi dua Inggris), berkat kemenangan 2-1 atas Brentford dalam...

DJ Joana Mengenakan Pakaian Ketat Gym Sambil Menduduki Sebuah Bola Fitnes Yang Besar

DetikBolaAsia - DJ Joana. Wanita bernama lengkap Putri Joanita ini merupakan adik dari seorang DJ ternama di Indonesia, yakni DJ Maharanie.

Hasil Pertandingan Yang Tidak Terduga Liga Italia Cagliari vs Juventus

DetikBolaAsia.com – Hasil pertandingan yang tidak terduga Liga Italia Cagliari vs Juventus. Juventus tampil memalukan ketika bertandang ke Sardegna Arena, kandang Cagliari,...

Tips Senam Sehat Baru Untuk Wanita Hamil Oleh Maria Vania

DetikBolaAsia.com - Artis cantik Indonesia yakni Maria Vania kembali membagikan tips kesehatan yang membuat banyak netizen gagal fokus. Dalam unggahan video terbaru...